Fogászat
Fogászati rendelő       Eger, Érsek u. 3.       Telefon: 06 36 786 005

Tevékenységek

Digitális Röntgen
Személyre szabott szájhigiéniás tanácsadás
Radiosebészet
Gyökérkezelés, gyökértömés
Tömések
Pótlások

Digitális Röntgen

A nagyfrekvenciájú készülékkel végzett felvételek monitoron, nagyítva jelennek meg. Az alkalmazott sugárterhelés sokkal kisebb, mint a hagyományos, "filmes" röntgeneké, szórt sugárzásuk gyakorlatilag nincs. Így a szervezetet sokkal kisebb terhelés éri, mint a régi készülékeknél. A felvétel arhiválható, később is bármikor kinyomtatható. Használata a kezelőegységben történik, a páciensnek ki sem kell szállnia a székből.

Személyre szabott szájhigiéniás tanácsadás

Nagyon fontosnak tartom a helyes szájápolást, mert a fogak és az íny állapota az egész szervezetre hatással van. Csak egészséges szájban lesznek hosszú életűek az elkészített tömések, fogpótlások. A megfelelő fogmosási technika tanulható, senki nem hozza magával ezt a tudást. Ha valaki nincs ennek birtokában, segítek neki tanáccsal, demonstrációval.

Radiosebészet

Nagyfrekvenciás rádióhullám igénybevételével végezhető lágyrészsebészeti eljárás, pl. ínyplasztika céljából.

Gyökérkezelés, gyökértömés

Gyökérkezelés során a beteg fogbelet, vagy annak maradványait eltávolítjuk, helyét igyekszünk sterillé tenni, majd tartós zárást biztosító tömőanyaggal látjuk el. Ezt követi a fog koronájának helyreállítása töméssel, vagy fogpótlással.

Tömések

A fogszuvasodás ellátásánál eltávolítjuk a szuvas anyagot, majd a fogat egy idegen anyag behelyezésével állítjuk helyre, visszaadva neki eredeti formáját. Ez az anyag ma már nem a régi amalgám, hanem leggyakrabban egy fogszínű műanyag, ún. kompozit, melyet egy speciális, LED fényforrásos lámpával világítunk meg, hogy az megkössön. A LED-technológiánal köszönhetően a tömések gyorsabban megkötnek és tökéletesebben polimerizálódnak.

Pótlások

Megkülönböztetünk rögzített (fix), és kivehető fogpótlásokat.

A fix pótlást, melyet a fogtechnikus a laboratóriumban készít el, az orvos által preparált fogfelszínre ragasztással rögzítjük. Ez alkalmas bizonyos fajta foghiányok pótlására, illetve az egyes fogak esztétikus és funkcionálisan helyes formájának kialakítására.

A kivehető pótlások kötött megkülönböztetünk teljes, és részleges fogsort.

Teljes fogsort akkor készítünk, ha már egyetlen saját fog sincs a szájban. Anyaga akrilát. Rögzítettségét tekintve sajnos elmarad az olyan fogsorok mögött, amelyeket bizonyos meglévő fogakhoz tudunk elhorgonyozni. Kiváltképp az alsó teljes fogsorok helybenmaradása problémás, mert ilyen esetben viszonylag kicsi az a felület, ahol a fogpótlás úgy feküdhet fel a nyálkahártyára, hogy azt a rágáskor vagy beszéd közben mozgatott izmaink nem mozdítják ki onnan. Jó hír viszont, hogy ma már lehetséges a teljes kivehető fogsorok rögzítése implantátumokkal, magabiztos viselést adva tulajdonosának.

Részleges fogsort akkor készítünk, ha a szájban vannak olyan fogak, melyekhez rögzíthetjük a pótlást valamilyen módon. Ez a rögzítés történhet kapoccsal, vagy rejtett, ún. finommechanikai elhorgonyzással. A részleges fogsorok vázát egy fém öntvény adja, mely a szájpadlást nem fedi be teljesen. Ezáltal kellemesebb a viselése, könnyebb a megszokása. Kisebb felületet foglal el a szájban, mint a teljes fogsorok.

Fogászat, Eger © 2010 Dr. Papp Andrea | Minden jog fenntartva